Yes nu är äntligen våra krispiga trädgårdsäpplen mogna och de är så förbaskat goda. Vi äter dem gärna som de är för de är så saftiga och smarriga, men vi gör allt annat möjligt med dem också, som paj tex. Mmm…
Igår gjorde jag & Inez min favorit-äppelpaj, som har ett kolaliknande täcke över sig, sjukt gott.
5-6 äpplen
kanel
125 g smör + en klick till bryning
2 dl mjöl
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 °c. Skala och skiva äpplena (jag gillar skivor mer än klyftor) och bryn dem en snabbis i smör och pudra över rätt så rejält med kanel, fräs runt det lite hastigt så alla bitar får en jämn lager kanel, lägg i form. Knåda ihop smör, mjöl, socker & bakpulver till en smidig deg och tryck ut den på ett bakplåtspapper, som att den vore kavlad. Lägg som ett täcke över äpplena och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Klart! Och sååå sjukt gott, tillsammans med vaniljvisp då (ett måste!!)
Pajdegstäcket blir sådär lite segt, knäckigt och gott. Väldigt sött så tänk på att använda syrliga äpplen för balans.
Man måste unna sig lite extra götta nu när mörkret kommer..
Trevlig helg!
Puss!
7
Leave a Reply