Firar denna Trettondag med bärpaj, yummie!
Vi har kvar en massa björnbär i frysen sedan mamma fyllde den då vi var i Grekland, hon plockade flera liter under alla promenader när hon var hundvakt åt Ebba. Väldigt uppskattat.
Paj med vaniljsås, en vårig bukett och solen som strålar genom fönstren denna dag, sämre kan man ha det.
Smuldeg:
250 g kallt smör
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 dl kokosflingor
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
Tärna smöret i småbitar. Nyp ihop det med råsocker, kokos och vetemjöl tills det blir en smulig deg. Blanda försiktigt i havregryn utan att det går sönder.
Fyllning:
1 1/2 liter frysta (eller färska) björnbär
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda bären med socker och majsstärkelse och bred ut i en smord ugnsform. Smula över degen och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Servera med lättvispad vaniljvisp ♥
Man kan såklart byta ut mot andra bär, använda strösocker istället för rörsocker och potatismjöl istället för majsstärkelse.
Man behöver heller inte vara så varsam med degen haha, små Inez-händer knådade in havregrynen riktigt rejält och det smakade precis lika bra för det 😉
Smuldegen har jag hittat i Leilas ”A Piece of Cake” och den är förbaskad god med just kokos i tycker jag, mums mums mums!
Hoppas ni haft en härlig dag. Vi har haft strålande vackert väder här på västkusten, men bitande kallt. Har faktiskt inte hittat på något särskilt utan mest varit hemma, en stund ute och så en sväng till Backaplan för att köpa ett par saker.
Vi är faktiskt lite risiga, hela familjen. Trötta och sega och barnen är lättstötta och lite griniga. Så vi beslöt oss för att hitta på något kul en annan dag.
Kanske till Hönö imorgon, om vi kan styra upp en mysig playdate med några vänner 🙂
Kram så länge & trevlig kväll!
5
januari 6, 2016
Mums så gott med Björnbärspaj. Mina föräldrar har en buske, men när vi är där så äter vi upp alla som är mogna, så tyvärr finns inga i frysen.
Kram Helena
augusti 8, 2020
Tack för recept hade björnbär i frysen som inte ska förgås i coronatider. Blandade med vinbär som likaledes ska tas tillvara!